fbpx
Published On: Fri, May 15th, 2020

Uitspraken in de zaak Larimar

Judge and Court Recorder Larimar Case - 20200310 JH

WILLEMSTAD/PHILIPSBURG — Het Gerecht in Eerste Aanleg van Sint Maarten in de zogeheten Larimar-zaak heeft de politicus TH veroordeeld tot een gevangenisstaf van 60 maanden voor het aannemen van bijna 4 miljoen dollar aan steekpenningen en het witwassen van percelen grond.

H. nam deze steekpenningen aan van verschillende bedrijven, in ruil voor overheidsopdrachten en om de relatie goed te houden. De consultant M., die hierbij fungeerde als tussenpersoon, kreeg 36 maanden. Zijn straf is lager omdat hij als kroongetuige met justitie heeft meegewerkt om deze zaak op te lossen.

De ex-directeur, B., van een bouwbedrijf is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden voor het betalen van steekpenningen, het witwassen van geld en valsheid in geschrift.

Door de steekpenningen werden projecten onnodig duur. Dit geld moest worden opgebracht door de belastingbetaler.

Twee andere verdachten, P. en L., kregen ieder 240 uur werkstraf en een geldboete van NAf 20.000,- wegens het witwassen van twee percelen grond van de politicus, die met de steekpenningen waren gekocht.

Het gerecht is van oordeel dat de verdachten met hun handelen het vertrouwen van de burgers van Sint Maarten hebben beschaamd. Dit is extra schadelijk voor een jong land als Sint Maarten, waar juist leiders nodig zijn die het goede voorbeeld geven. Het handelen van de verdachten heeft daarmee ook een ondermijnende en ontwrichtende invloed op de samenleving als geheel.

De officier van justitie zal ook nog een vordering tot ontneming van het wederrechtelijk voordeel tegen de politicus indienen.

###

Gerelateerde artikelen:
Judgements in the LARIMAR case / Click here the English version
Lower prison sentence for Theo Heyliger due to violation of standards
Opinion piece: “Stand by your man
UP Board: Hearsay trial produces hearsay verdict
LARIMAR dossier