fbpx
Published On: Mon, Oct 22nd, 2018

Open Letter Henri Brookson to Ronald van Raak

Henri BrooksonPHILIPSBURG — Former Deputy Minister of Plenipotentiary to The Hague, Henri Brookson, publishes an open letter to Second Chamber member, Ronald van Raak of the Socialist Party (SP) regarding the proposal of the latter to celebrate the 250th independence year of the United States of America on St. Eustatius where the US Navy ship the USS Andrew Doria was first saluted by the Dutch Fort Oranje when America obtained its independence in 1776.

Below is a copy of the open letter in Dutch:

Een open brief aan dhr Ronald van Raak.

Tweede Kamerlid van de socialistische partij SP.

Geachte heer van Raak.

Onlangs las ik uw voorstel, om The First Salute van de Andrew Doria door het eiland St. Eustatius t.g.v. de 250 jarig viering van de onafhankelijkheid van de VS, groots aan te pakken.

Dit is geen slecht idee. Een mooie gelegenheid om de wereld te tonen, welke belangrijke rol Nederland gespeeld heeft bij de onafhankelijkheidsoorlog van de machtige VS. Een feit waarvoor Nederland zich terecht op de borst mag kloppen, alhoewel dit de Lage Landen toendertijd geen windeieren heeft opgeleverd. Zo’n herdenking moet tijdig, zorgvuldig en goed voorbereid worden. Daar is inderdaad 7 jaar voor nodig.

Alle belangrijke politici en regeringsleiders moeten tijdig geinformeerd worden om de vieringsdata in hun agenda te zetten , zodat ze dit internationaal gebeuren niet missen. Alvast veel succes toegewenst met de voorbereidingen en ik hoop van harte dat het een geslaagde herdenking zal worden.

Maar…. het feest mag uiteraard niet over de hoofden van met name de Statianen gevierd worden. Eens was “The Golden Rock” een belangrijke inkomstenbron voor de toenmalige West Indische compagnie. Na de plundering en verwoesting door de Engelsen in de 18e eeuw werd , de nu kale rots lange tijd volledig door Nederland genegeerd en aan haar lot overgelaten. Ik weet zeker dat er een herdenkingsboek / – document t.z.t. zal verschijnen, waarin lof wordt uitgesproken over de lange vriendschapsbanden tussen de VS en Nederland en over de belangrijke rol dat dit land politiek zowel als economisch gespeeld heeft in de wordingsgeschiedenis van het land van president Trump. En dit is terecht.

Maar een hoofdstuk over Statia en de prijs die het eiland heeft moeten betalen voor The First Salute, mag er niet in ontbreken. Sterker nog, gaat u nu samen met uw VVD compaan Bosman ook een 7 jarig plan aan de Tweede Kamer presenteren, om het eiland economisch en sociaal tijdig presentabel te maken voor de grote herdenking? Het eiland kan een economische en sociale boost goed gebruiken. Ooit heb ik een voorstel gedaan om het schip de Andrew Doria te herbouwen als jeugdwerkloosheidsproject. Ik heb toen destijds dhr Willem Vos benaderd, bouwer van het schip de Batavia.Naast het verwerven van technische skills door de Statiaanse jeugd, zou dit schip ook als toeristisch trekpleister kunnen dienen voor rondvaarten en voor de jaarlijkse herdenking van The First Salute.

Ik hoop van harte dat het een groots feest wordt niet alleen voor de prominente politieke personages van beide landen, maar ook voor de bewoners van Statia ,die in de eerste plaats profijt moeten hebben van dit heugelijk moment. Dan pas kan gesproken worden van een waar feest.

Henri Brookson