fbpx
Published On: Fri, Mar 13th, 2020

Verzoek om dubbele vrijspraak in Larimar case

Belair Community Center - Venue Larimar Court Case - Arrival Lawyers 2020030902 JH
PHILIPSBURG – De tien dagen die hij in de politiecel doorbracht waren ‘verschrikkelijk’, zegt Ron Elferink, CFO van shipping company Intermar. Samen met de eigenaar en CEO van Intermar George Pelgrim wordt hij verdacht van hulp bij het witwassen van geld. Beiden hadden moeten weten dat er iets mis was met de oorsprong en verkrijging van het ‘Mullen property’, zo luidt de aanklacht. De Officier van Justitie eist voor elk 140 uur werkstraf.

De advocaten van zowel Pelgrim als Elferink zeggen hoogst verbaasd te zijn dat juist hun client voor de rechter moet verschijnen. Met betrekking tot de gewraakte transactie, die drie jaar geleden plaats vond, zijn personen gehoord die volgens de advocaten veel meer uit te leggen hebben, maar die nooit zijn gedagvaard. Een van hen is de op St. Maarten bekende makelaar Peyton Cromwell.

Mullen property betreft een stuk grond op St. Maarten dat is aangekocht met gelden afkomstig van offshore bedrijven van de Nederlandse bouwconsultant Ronald Maasdam, hoofdverdachte in de Larimar case. Maasdam, die een deal sloot met het Openbaar Ministerie in ruil voor 50 procent strafvermindering, verklaarde op maandag 9 maart tegenover de rechter dat hij stelselmatig tweederde van de fee die hij van bouwbedrijven kreeg aan Theo Heyliger gaf. Volgens zijn verklaring nam hij het geld cash op van rekeningen van zijn offshorebedrijven, deed een pak bankbiljetten in een envelop, verstopte die in een krant en zorgde ervoor dat Heyliger die krant kreeg.

Maasdam presenteert zich aan de rechter als een lobbyist, hij zegt dat zijn rol eruit bestond ‘partijen bij elkaar te brengen’, waarbij hij refereert aan bedrijven en politiek bestuurders. Wanneer zijn gelobby resulteerde in een opdracht voor een bedrijf, dan betaalde dat bedrijf hem een fee. Die bedroeg standaard 3 procent van elk project van minimaal een miljoen dollar, wat neerkomt op minimaal 30.000 dollar. Tweederde daarvan was bestemd voor Theo Heyliger, aldus Maasdam, die beweert in totaal bijna een miljoen dollar te hebben afgedragen. Heyliger ontkent ooit steekpenningen van Maasdam te hebben aangenomen.

Theo Heyliger is de ex-stiefzoon van George Pelgrim (67).  Op een dag kreeg Pelgrim een telefoontje uit Florida, er stond een auto voor de poort van zijn huis in Fort Lauderdale. “Mij werd gevraagd of die wagen daar geparkeerd mocht worden. Ik zei: ‘Okay, zet hem maar in de garage.’” Uit het strafdossier blijkt dat het gaat om een klassieke Dodge Charger, dat de auto uit St. Maarten kwam, dat deze toebehoorde aan Theo Heyliger en een waarde van 200.000 dollar vertegenwoordigt. “Waar is die auto nu?,” vraagt de rechter. Pelgrim: “Nog steeds in Florida. Ik besloot mijn huis te verkopen, maar niemand kwam de auto ophalen.” Hij deed de meubels uit zijn huis in opslag en liet de auto daar ook neerzetten, zegt Pelgrim. Grinnikend: “Misschien moet ik Theo een fee voor opslag vragen?”

Pelgrim is een familyman, zeggen zijn advocaten, hij is ook een succesvol zakenman. “Dankzij een gezond arbeidsethos en goed zakelijk inzicht, heeft hij in de afgelopen 35 jaar als ondernemer successen geboekt.” Pelgrim ergert zich eraan dat in het strafdossier al zijn zakelijke belangen onder Intermar worden geschaard: hij bezit meerdere ondernemingen, circa 120 families op St Maarten zijn voor hun inkomen afhankelijk van de bedrijven van Pelgrim. De zakenman heeft geen strafblad. “Ik had nooit gedacht dat ik op mijn leeftijd nog in aanraking zou komen met justitie,” zegt Pelgrim, zichtbaar aangedaan. Wat heeft hij nu eigenlijk fout gedaan?

Om zijn vriend en zakenpartner Peyton Cromwell een dienst te bewijzen, vroeg George Pelgrim een andere vriend en zakenpartner in de Verenigde Staten om een UBO-verklaring te ondertekenen. Volgens de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) is het bij grote financiele transacties verplicht om aan te geven wie de Ultimate Beneficial Owner (UBO) is. De ondertekening van de UBO-verklaring en andere formaliteiten zouden zijn geregeld door Ron Elferink, Chief Financial Officer van Intermar, de shipping company van Pelgrim.

Het Openbaar Ministerie gelooft niet dat Pelgrim te goeder trouw handelde, de zakenman wordt ervan verdacht zijn Amerikaanse zakenpartner te hebben laten tekenen om zo hulp te verlenen bij het witwassen van geld door Heyliger. Die zou eigenaar zijn geweest van Windward Breeze, een offshore bedrijf dat in 2011 het Mullen property kocht met geld afkomstig van Maasdam en deze grond in 2017 met winst verkocht, om de opbrengst vervolgens te investeren in een terrein in Oyster Pond.

Pelgrim zegt dat hij met makelaar Peyton Cromwell had afgesproken om samen het terrein in Oyster Pond te kopen, waarbij hij, Pelgrim, een half miljoen dollar investeerde. Cromwell betaalde zijn aandeel van 200.000 dollar buiten de notaris om, geld dat volgens de Officier van Justitie afkomstig was van Heyliger en voortkwam uit criminaliteit. Cromwell, die door het Openbaar Ministerie als verdachte werd aangemerkt, beriep zich op zijn zwijgrecht. Hij bood aan te praten als hij niet strafrechtelijk zou worden vervolgd.

Het dossier in de zaak van Ron Elferink wordt voornamelijk gevormd door de verklaringen van makelaar Peyton Cromwell, zo stelt Elferinks advocaat Shaira Bommel vast. “Uit de verklaringen blijkt overduidelijk dat Cromwell het niet zo nauw neemt met de waarheid. Cromwell weet dat zijn handelingen namens Maasdam en of met Maasdam niet correct zijn geweest en vraagt meteen om de garantie dat hij niet vervolgd zal worden. Merkwaardig als je niets verkeerd hebt gedaan.”

Het valt de advocaat op, dat de politieagenten die het verhoor afnemen kennelijk bepalen of iemand wel of niet vervolgd zal worden. “Zij geven aan dat Cromwell alleen als getuige zal worden gehoord. Het is echter aan de Officier van Justitie om dat te bepalen.”

Elferink richt namens Pelgrim en Cromwell een stichting op voor de aankoop van twee terreinen in Oyster Pond. In het kantoor van de notaris geeft Cromwell aan dat hij zijn deel van de investering al voldaan heeft, hij heeft het geld direct overgemaakt aan de verkoper. “Elferink kan niet weten dat er wellicht sprake is van gelden uit een misdrijf,” zegt zijn advocaat. “Er is geen enkel bewijs voor betrokkenheid van mijn client bij witwassen. Er zijn geen getuigenverklaringen en ook geen stukken waaruit dat blijkt.”

Ook de advocaten van Pelgrim bepleiten zijn onschuld. Zelf zegt de investeerder: “Ik dacht dat Oyster Pond een mooie belegging was, maar het is uitgedraaid op een nachtmerrie.” In zijn laatste woord zegt hij niemand, ook zijn vrienden niet, meer volledig te vertrouwen. Elferink kan dan geen woord meer uitbrengen, hij is door emoties overmand. De rechter is namens beiden verzocht om vrijspraak.

###

Gerelateerde links:
OM eist gevangenisstraffen in zaak “LARIMAR”
‘De openbaar aanklager heeft de rechten van Heyliger vertrapt’